E-Arşiv Fatura Nedir, Nasıl Kesilir?

E-arşiv faturanın tanımı kısaca elektronik ortamda hazırlanan fatura şeklinde yapılabilmektedir. E-arşiv fatura basım işlemine tabi tutulmamakta firmaların elektronik ortam üzerinden fatura almasını sağlamaktadır. E fatura süreci dikkat ile incelendiğinde faturaların iletilme sürecinin ne kadar hızlı olduğu ve kesilen faturaların basım işlemlerinde yoksun olduğu için ne kadar uygun fiyata denk geldiği saptanmıştır.

E-Arşiv Fatura Hangi Hallerde Hazırlanmaktadır?

E-arşiv faturanın hazırlandığı durumlar Entegrasyon ve Özel Entegratör ve GİB şeklinde 3 farklı başlık altında incelenebilmektedir. E fatura yalnızca mükelleflere kesilip gönderilebilen bir durumdur. E arşiv fatura ise göndericinin e mükellef olması ve alıcının kağıt fatura kullanıcısı olması durumunda kullanılmaktadır. Özet ile e arşiv fatura, e faturanın kullanıcısı olmayan kişilere kesilmekte ve gönderilmektedir. E arşiv fatura uygulaması kullanan işletmeler müşterilere faturalarını uygun koşulların oluşması durumunda elektronik olarak gönderebileceklerini bildirmektedir. E arşiv faturanın hazırlandığı haller şu şekilde ifade edilebilmektedir:

  • E arşiv fatura 7 gün öncesine kadar kesilebilmektedir. Geçmişe yönelik hazırlanan bu belgelerde 7 gün kuralı aşıldı ise yüzde 10’luk bir oran belirlenmekte ve sahip olunan özel usulsüzlük cezası uygulanmaktadır.
  • Vergi Usul Kanunu’nda kâğıt gibi faturaların e arşiv fatura için iptali, itirazı ya da iade süreci gibi detayları bulunmaktadır.
  • E arşiv faturanın kesilmesi durumunda alıcıların şirket olması durumunda alıcıya iletildikten sonraki 7 iş günü içerisinde bir iptal söz konusu olabilmektedir.
  • Alıcının faturayı alması durumunda 7 iş günü içerisinde bir itiraz hakkı doğmaktadır. Bu hakkın iptal edilmesi talebinde bulunulabilmektedir.
  • E arşiv faturanın kesildiği alıcının bireysel olması durumunda iade durumu gerçekleştirilmesi şu şekilde olmaktadır: Müşteri satın aldığı ürünü iade etmek istediğini dile getirir. Uygun itiraz koşulları oluşturulur. İade işlemi gerçekleştirilir.
  • Müşterinin ürünü internetten alması durumunda faturanın bir çıktısı alınarak iade sürecinde gönül rahatlığı ile kullanılabilmektedir.

E-Arşiv Fatura Mükellefleri Dendiğinde Akla Kim Gelmektedir?

E-arşiv faturanın mükellefleri söz konusu olduğunda Vergi Usul Kanunu’nun 509 Numaralı tebliği devreye girmektedir. Bu tebliğ kapsamında e-arşiv fatura bazı faturaları 01.01.2020 tarihi itibari ile elektronik ortama taşımak zorundadır. Elektronik fatura uygulamalarında kaydı olan dijital ortam 

E-Arşiv Fatura mükellef konusu da son derece merak edilen konular arasında yer alır. Vergi Usul Kanunu’nun 509 Numaralı Genel Tebliği gereğince bazı şartları taşıyan mükellefler 01.01.2020 tarihi itibarıyla E-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorundadır. E-Fatura uygulamasında kaydı bulunanlar, dijital ortamda hizmet verebilmekte ve ilan yayınlayabilmektedir.

Elektronik fatura uygulaması bünyesinde yer almayan mükellefler de bir gün içinde vergi mükellefi olmayanlara 30 bin TL fatura kesebilmektedir.

E-Arşiv Fatura Kesilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

E-arşiv faturanın kesiminde dikkat edilmesi gerekenler arasında şu maddeler yer almaktadır:

  • E faturanın nasıl kesileceğine dikkat edilmelidir. E fatura kesilir iken Özel Entegratör ya da GİB Portal firmalarından yararlanılabilmektedir.
  • Fatura kesimi sırasında firmaların Kamu Sertifikasyon Merkezi bünyesinde bir başvuru oluşturmaları gerekmektedir.
  • Bir mali mühür temin edilmelidir.
  • Firmaların şahıs şirketi olması durumunda elektronik imza oluşturulabilmektedir. Bu imza elektronik fatura ortamına geçmek için bir hayli önemlidir.

E-Arşiv Fatura Kesilmesi Kimlere Zorunludur?

E-arşiv faturanın kesiminin zorunlu olduğu kimseler genel olarak firmalardan oluşmaktadır. Bazı firmalara göre e fatura kesimi serbest olarak seçilebilir olsa da bazı firmaların elektronik faturaya geçme zorunlulukları vardır. Elektronik fatura zorunluluğu olan firmalar genel olarak şu şekildedir:

  • 2018 hesap dönemi baz alınarak brüt satış hasılatının 10 milyon olduğu mükellefler
  • 2018 ve 2019 yılları arasında hesap dönemi olan ve brüt satışı 5 milyon olan mükellefler
  • Çeşitli hizmet sağlayıcıları
  • Komisyon oluşturan ve tüccarlık yaparak meyve ve sebze satışından gelir elde eden mükellefler
  • İnternet ortamında reklamlarının yayınlanmasını sağlayan firmalar
  • İnternet dünyasında herhangi bir tüzel ya da gerçek kişilere yönelik gayrimenkul satımını, araç satımını ya da kiraları ilana veren işletmeciler.

E-Arşiv Fatura Avantajları Nelerdir?

e arsiv fatura avantajlari nelerdir

E-arşiv faturanın avantajlı yanları aşağıdaki maddeler ile ifade edilebilmektedir:

  • E-arşiv fatura sistemi bünyesine katılan firmaların maliyeti otomatik olarak düşmektedir.
  • Faturalama ya da ödeme süreçlerinin hızlandırılması bu süreci olumlu etkilemektedir.
  • Muhasebe işlemleri elektronik ortamda daha kolay yürütülmektedir.
  • Elektronik faturaların kaybedilmesi olanaksızdır. Bu nedenle bir belgeye ihtiyaç duyulduğunda internetten yararlanılabilmektedir.
  • Firmaların hata yapma oranları düştüğü için ekonomik olarak iyi sonuç verecektir.

Ayrıca Kripto Para Grafikleri Nasıl Okunur? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

Yorum yapın