Senet Nasıl Doldurulur?

Senet doldururken bilinmesi gerekenler arasında önemli maddeler bulunmaktadır. İlk kez senet dolduracak olan kişilerin dikkat etmesi gereken bazı unsurlar vardır. Bu unsurlara dikkat edildiği müddetçe senet geçerli oluşunu koruyacak ve alma hakkı da koruma altına alınacaktır. Senet doldurmak için kullanılan yöntemlerden biri de hazır senet almaktır. Kırtasiye gibi yerlerde senet satışı yapılmakta olup bu hazır senetlerin üzerinde yer alan boşlukların doldurulması yeterli olacaktır. Senet doldurmak titizlik isteyen bir meseledir ve insanların bu konuya özen göstermesi gerekir.

Senet Nasıl Geçersiz Olur?

Geçersiz senet, senedin hazırlanması esnasında bilgilerin doğru girilmemesi sonucu ortaya çıkan bir problemdir. Senet imzalansa dahi eğer geçersiz olmasını sağlayacak bir unsur var ise o senet otomatik olarak geçersiz sayılır. Senet belgeleri her yerden alınabilen belgelerdir ve kolaylıkla doldurulup hazır hale getirilebilir. Bu duruma rağmen birçok kişi senedi doldururken hata yapmakta ve bu neden ile de senet geçersiz sayılabilmektedir.

Bir senedin geçersiz sayılması için ise üzerinde düzenleme tarihi bulunmaması da yeterli bir sebeptir. Ayrıca senet üzerinde herhangi bir silinme ya da zararın da olmaması gerekmektedir. Senet üzerine kazıma yapılmış ya da üzerinde yer alan bir bilgi silinmeye çalışılmış ise de senet yine geçersiz sayılacaktır.

Açık Senet Nasıl İptal Edilir?

Açık senedin iptal edilmesi için belirlenen birtakım yönergeler bulunur. Çek ve senet iptalinde dikkat edilmesi gereken aşamalara özen gösterilmesi önemlidir. Açık senetler de diğer senetler ile aynı yönergelere tabidir ve senetlerin iptali, ilgili kanunlara göre belirlenir. Türk Ticaret Kanunu kapsamında iptal yapılabilmesi için öncelikle senedin geçerli olması gerekir. Geçerli bir senedi iptal etmek için ise mahkemeye başvurulması gerekir.

Kıymetli evrak olarak geçen açık senetlerin iptali Ticaret Mahkemesi aracılığı ile yapılır. Ticaret Mahkemesi tüm senetlerin iptali ve diğer işlemler ile ilgilenen yargı unsurudur. Senet doldurmak ve senede yönelik işlem yapmak için Ticaret Kanunu kapsamında hareket etmek gerekir. Yasal haklara başvurulmak istendiğinde ise Ticaret Mahkemesine başvuru yapılmalıdır.

Senet Yırtılınca Geçerliliğini Kaybeder Mi?

senet yirtilinca gecerliligini kaybeder mi

Senedin yırtılması belgenin geçerliliği üzerinde etkisi olan bir durum değildir. Senedin yırtılması, zedelenmesi ya da zarar görmesi geçerliliğini kaybedeceği anlamına gelmez. Senet yırtılsa bile geçerli olacağı için çöpe atılmaması ve saklanması gerektiği söylenmektedir. Yırtılan bir senedin en az 10 sene boyunca saklanması ve güvenli bir alanda korunması tavsiye edilir. Senet yırtıldığı zaman geçerliliğini kaybetmemektedir.

Eğer senedin bir kopyası, fotokopisi ya da fotoğrafı var ise bunlar da mahkemede geçerli kabul edilecek olan seçeneklerdir. Bu neden ile de senedin başına bir şey gelmesinden korkan kişilerin senetlerinin fotokopisini çekebilir, fotoğraf ile çoğaltabilir ya da kopyasını oluşturmaları tavsiye edilir. Tüm bu uyarılar Tüketiciler Birliği tarafından yapılmıştır.

Senet Nasıl Yapılır?

Senedin yapılması için izlenmesi gereken adımlar bulunmaktadır. Bu adımlar izlenerek senetlerin hazırlanması mümkün kılınmıştır. Senet hazırlanırken doğru bilgilere yer verilmesi özellikle düzenleme tarihinin mutlaka belgede yer alması önemlidir. Senet düzenlenirken izlenecek adımlar şunlardır:

  • Ödeme günü yazılmalıdır.
  • Vade sayısı yer almalıdır.
  • Ödenecek toplam tutara yer verilmelidir.
  • Ödenecek tutarın kenarları hashtag işareti (#) ile kapatılmalıdır. Hem tutarın başına hem de sonuna (#500 TL#) örnekteki gibi yerleştirme yapılmalıdır.
  • Senedin kim için düzenlendiği, kimin ödeme yapacağı ve kime ait olduğu belirtilmelidir.
  • Öznelerin belirtilmesi en önemli unsurdur.
  • Senet tutarı sadece sayı ile değil aynı zamanda yazı ile de yazılmalıdır. (Örn. #500 TL# Beş yüz Türk lirası).
  • Ödeme yapacak olan borçlunun bilgilerine yer verilmelidir.
  • Kefil var ise kefilin imzası ve bilgileri de senet üzerinde yer almalıdır.
  • Birden fazla senet var ise takip numarası eklenebilir.

Senetlerin Zaman Aşımına Uğrama Süresi Nedir?

Senedin zaman aşımına uğraması için belirlenen ortalama süre 10 yıldır. Bu 10 yıllık süreç içerisinde senetler zaman aşımına uğrayabilir. Senet türüne göre de değişen bu zaman aşımı meselesinde senet türü oldukça önemlidir. Adi senetlerin geçerlilik süresi 3 senedir. 3 sene sonra bu senetler geçerliliğini kaybederler. Senet doldurmak ve zaman aşımı gibi konular senetlerin türüne göre özelleşebilir. Devlet dairesine ait senetler için ise zaman aşımı 10 yıl olarak belirlenmiştir.

Sitemizden Fastpay Nedir? Ne İşe Yarar? Bilgilerini de inceleyebilirsiniz.

Yorum yapın