Şirket İsimleri Nasıl Olmalı? +25 Örnek Şirket İsmi

Şirket İsimleri Nasıl Olmalı: En güzel şirket isimleri akılda kalıcı ve kolay okunabilir olanlardır. Daha geniş kitlelere ulaşmak, marka bilinirliğini artırmak ve kendi sektöründe rakiplerin önüne geçmek için bile şirket ismi ve sloganlarının önemi büyüktür. Günümüzde en bilinen markaların isimlerine bakıldığında ürün ve hizmetleri temsil edenlerden kişi ismi ve soy ismi ile ortakların isimlerinin birleşimi, tarihi unsurlar, anlamsız kelimeler vs. birçok farklı unsur şirket ismi olarak seçilebilir.

Şirket İsimleri Nasıl Olmalı

Günümüzde sektör başarısı ile dikkat çeken şirketlerin isimleri ve anlamlarına bakıldığında şunlar yeni şirket kuracak kişilere ilham verebilir:

  • FLO (Anlamı yok)
  • Gratis (Hollanda dilinde ücretsiz/maliyetsiz)
  • UPS (United Parcel Service)
  • SEK (Süt Endüstrisi Kurumu)
  • MADO (MAraş DOndurmacısı)
  • Komagene (Antik Krallık)

Markalaşma sürecinde sektör hedefleri ile ürün ve hizmet arasında bağlantılı isimler sizi bir adım öne taşıyacaktır. Örnek şirket isimleri arayanlar için büyük markaların isim seçerken nelere dikkat ettiğini incelemeniz önerilmektedir.

Şirket İsmi Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yeni şirket isimleri belirlenirken bazı kriterlere dikkat edilmesi gerekir. Özellikle yerelden ulusala, ulusaldan uluslararası hedeflere ulaşmak isteyenlerin uluslararası sektörde de anlaşılabilir isimler bulması daha etkili olacaktır. Şirket ismi seçerken dikkat edilmesi gereken başlıca unsurlar şöyledir:

  • Kısa, anlaşılır ve akılda kalıcı olmalıdır.
  • Aynı veya benzer isimde başka marka olmamalıdır.
  • Tamamen özgün olmalıdır.
  • Firma ve iş ile fikir verebilir.
  • Her dilde kolay yazılabilir ve telaffuz edilebilir olmalıdır.

Şirket ismi seçerken herkes tarafından kolayca anlaşılabilir, akılda tutulan ve ilgi uyandıran isimlerin seçilmesi fayda sağlayacaktır.

Güven Veren Şirket İsimleri Nasıl Bulunur?

Sıradışı şirket isimleri çoğu zaman ilgi çekse eğer yeni kurulmuş ise güven duyulması konusunda bazı eksikleri bulunacaktır. Ancak bir şirketin sadece ismi güven vermesi için yeterli değildir. Ürün ve hizmetlerinin kalitesi, firmanın kurumsal hizmet politikaları ve daha birçok farklı unsur marka güvenilirliğinin artırılmasında katkı sağlayacaktır. Şirket isimleri ve şirket misyon ve vizyonu ile marka için seçilecek güven veren bir slogan ilk aşamada büyük katkı sağlayacaktır. Şirket isimleri bulurken halk nezdinde güven veren çağrışımlar yapacak isimlerin belirlenmesi de mümkündür.

Şirket İsimlerinde Hangi Harfler Olmalı?

Limited şirket isimleri örnekleri incelendiğinde şirket isimleri belirlenirken bazı harflerden kaçınıldığı görülmektedir. Türkiye’de marka isimlerinin büyük bölümü yapılan son araştırmalara göre S, Ş, T ve A harfleri ile başlıyor. Şirket isimlerinin ilk harfleri olarak A ve B’nin tercih edildiği de dikkat çeken diğer bir ayrıntı olarak değerlendirilmektedir. Genel itibariyle firma isimleri tercih edilirken eğer uluslararası bir büyüme hedefi taşınıyorsa bazı özel karakterlerin kullanılmasından kaçınmak daha doğru olacaktır.

Dünya genelinde yapılan ticaretin büyük bölümü İngilizce dili ile gerçekleştirilmektedir. Örnek şirket isimleri incelendiğinde İngilizce de olmayan harflerin tercih edilmediği görülmektedir. Bu sayede karışıklıkların önüne geçilmektedir. Şirket isimleri belirlenirken hedef kitleyi de kendine çekecek isimlerin belirlenmesi de ciddi bir avantaj sağlayabilir.

Şirket İsmi Türkçe Olmalı Mı?

sirket ismi turkce olmali mi

Karizmatik şirket isimleri arayan birçok kişi yabancı dilde isim koyma ihtiyacı duymaktadır. Halbuki Türkçe isimler ile de çok daha geniş kitlelere ulaşmak ve Türk markası olarak küresel düzeyde rekabet edilmesinin de sağlanması mümkündür. İşletme konusu ile şirket türünü gösteren ibarelerin Türkçe olması şartı ile ticaret unvanının serbestçe belirlenmesi mümkündür. Yasal olarak bu konuda herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.

Şirket ismi Türkçe olabileceği gibi diğer dillerde de seçilebilir. Firma hedeflerine göre tercih edilecek ismin geniş kitlelere ulaşması ve akılda kalıcı, kolay yazılabilir ve telaffuz edilebilir olması önemlidir. Şirketlerin kendilerine göre ürün ve hizmetlerini de tanımlayan Türkçe veya farklı dilde isimler belirlemeleri mümkündür.

Şirket/Marka İsmi Nasıl Tescil Edilir?

Marka isim hakkı sorgulama işlemleri için Türk Patent ve Marka Kurumu aracılığıyla işlem yapılabilir. Aynı isimde başka tescilli marka olmadığı durumlarda da kendi markaları için tescil işlemleri de yine bu kurum ile tescil edilmesi mümkündür.

Tescilli bir isim, ürün veya tasarım ile faaliyetlerine devam etmek isteyenlerin markalaşma yolunda bu unsurlara dikkat etmeleri gerekmektedir. Örnek şirket isimleri incelenerek sektörde tek olmak başarılı bir marka yaratım sürecine de katkı sağlayacaktır.

Ayrıca NACE Kodu Nedir, Ne İşe Yarar? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

Yorum yapın