Kara Listeden Nasıl Çıkılır?

Kara listeden çıkılması, aktif olarak borcu olan kişilerin bu borçlarının tamamını ödemeleri durumunda gerçekleşebilir. Kara listeye düşülme sebepleri, kredi kartı, bankalara olan kredi ve çek borçlarıdır. İsmi bir kez Merkez Bankası tarafından kara listeye yazılmış olan kimseler, ancak borçlarının tümünü ödemesi tamamlandıktan 5 yıl sonra isimlerinin silindiğini görebilirler.

Kara Liste Sorgulama Nasıl Yapılır?

Kara listede olup olmadığını sorgulama, 4 farklı yöntem ile yapılabilir:

  • Findeks.com resmi internet adresi üzerinden doğrudan sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.
  • Kullanılmakta olan bankalar ile iletişime geçilebilir. Aktif olarak kullanılan bankanın müşteri hizmetleri ya da şubeleri üzerinden sorgulama yapılabilir.
  • E-devlet sistemi de kara liste sorgulaması imkanı verir. E-devlete giriş yapılmasından sonra, arama kısmına “kara liste sorgulama” yazılması ile sorgulama işlemi yapılabilir.
  • SMS kullanımı ile kara listede ismin yer alıp almadığı öğrenilebilir. 1122’ye T.C. kimlik numarası yazılır ve bir boşluk bırakıldıktan sonra doğum yılı yazılarak gönderilir. Hemen kara liste bilgileri kişilere iletilir.

Bunların yanında, aktif olarak kredi kartı borcu olan kişiler için eğer yasal takip süresi başlatılmışsa, kara listeye de kişilerin isimleri düşer. Devam eden bir yasal süreç mevcutsa, sorgulama işlemine gerek yoktur.

Finansbank Kara listedekilere Kredi Veriyor Mu?

QNB Finansbank’ın kara listede ismi olanlara kredi verme imkanı mevcuttur. Bununla beraber başka birçok banka da kara listede ismi olmasına rağmen kullanıcılarına kredi verebilir. Bu bankalar, güncel olarak şöyle sıralanmıştır:

  • Ziraat Bankası
  • Halkbank
  • Akbank
  • Aktifbank
  • CEPTETEB
  • Enpara
  • ING Bank
  • Şekerbank

Bankalarda Kara Listede Olanlara Af Nedir?

Kara listede ismi olan kişilerin kredi ve kredi kartı gibi diğer işlemlerden faydalanabilmesini ve listeden isimlerinin 5 yılı geçmeden silinmesini beklememelerini sağlayan bir af mevcuttur. Bu affa kara lise affı ya da sicil affı isimleri verilir. Güncel olarak çıkan torba yasaya göre, eğer kişiler, kara listeye düşmelerinden sonra tüm borçlarını 6 ay içinde ödeyip kapatırlarsa isimleri silinir. Bu sayede hem düşük faizli kredilerden faydalanabilirler hem de isimleri kara listeden çıktıktan sonra diğer imkanlardan faydalanabilirler.

Banka Kara Listesinden Nasıl Çıkılır?

Bankaların kara listeden isim çıkarma işlemleri, müşterilerin tüm borçlarının kapanmasından sonra yapılır. Borçların bitiminden 5 yıl geçmesi, kişilerin isimlerinin otomatik olarak silinmesini sağlar. Ancak, yapılandırılmış olan ve hala ödemeleri devam eden borçlar için bu süre 10 yıl olarak belirlenmiştir. Borç ödemeleri 10 yıl boyunca devam eden kişiler, kara listeden 10 yılın sonunda çıkarılırlar.

Sicil Affı Dilekçesi Nereye Verilir?

Sicil affı için yazılmış olan dilekçeler, güncel olarak kanun ile ismi kara listede olan kişilerin çalıştıkları bankalara verilebilir. Bankaların dilekçeleri teslim almasından sonra ise en geç 2 iş günü içinde yürürlüğe koyulurlar.

En Son Takibe Alınma Tarihi Ne Zamandır?

Takip sürecinin başlatılması, mevcut kredi ya da kredi kartı borcunun ödenmemesinden 90 gün sonrasında başlatılır. 90 gün geçmeden yapılan ödemeler, takip süresinin başlamamasını sağlar.

Kara Listede Olan Biri Nasıl Kredi Alır?

en son takibe alinma tarihi ne zamandir

Kara listede ismi var olan kişilerin kredi alabilmesi, bankalarca belirlenmiş olan şartlar dahilindedir. Yani, bankalar ismi kara listede olan kişilere talepleri doğrultusunda kredi imkanı sunabilirler. Bazı bankalar, kredi almak isteyen kişilerin vadesiz hesaplarına bir miktar para yatırmasını ve bu parayı kredi alana kadar çekmemelerini talep ederler.

Yasal Takibe Düşen Borç Ne Zaman Silinir?

Yasal takibi başlamış borç, ancak ödeme taksitlerinin tamamen ödenmesinden sonra silinebilir. Bazı bankalar, kullanıcılarına 6 ay boyunca düzenle yapmalarından sonra da yasal takip süreçlerini düşürebilirler. Ancak bu durum, genellikle borcun tutarına göre değişiklik gösterir. Borç ne kadar fazla ise, yasal takibin düşürülmesi o kadar uzun sürer.

Banka KBB Notu Nedir?

Kredi kayıt bürosu notu, bankalar dolayısı ile kredi almış kişilerin notlarının belirlendiği bir kurumdur. Bu kurum, 1995 yılında kurulmuştur ve kredi çekmesinden sonra ödemelerini düzenli ya da hiç yapmayan kişilerin isimlerinin kara listeye düşmesinden sonra kredi notlarının tutulduğu bir kurumdur. Yeni kredi kullanacak olan kimselerden bazı bankalar bu kurumdan belge almaları şartı sunabilir.

Sitemizden Ziraat IBAN Öğrenme Nasıl Yapılır? Bilgilerini de inceleyebilirsiniz.

Yorum yapın